Vinç Çeşitleri Nelerdir?
Bugün, gelişen teknolojinin de etkisiyle artık insan gücünün yerini makine gücü aldı. Forklift iş makinalarında olduğu gibi artık ne kadar az insan gücü olursa o kadar verim elde ediliyor. Yanı sıra kullanım kolaylığı ve zamandan / paradan tasarruf söz konusu oluyor. Bugün en ağır paletler bile birkaç hamlede forklift (halk arasında portif) aracı sayesinde taşınabiliyor. İnsan gücünün yetmediği yerlerde imdada koşan iş makinelerinden biri olan vinçler de benzer bir amaca hizmet ediyor
Sık kullanılan vinç çeşitlerinden birkaçından bahsedelim.
Portal Köprülü Vinçler:
Sabit kolonlar üzerinde tek yönde hareket edebilen bu vinçler, fabrika ve sanayi sektöründe tercih edilmektedir. Genellikle açık alanlarda kullanılmaktadır. Portal köprülü vinçlerin; Çift Kiriş Köprülü Portal Vinç, Tek Kiriş Köprülü Portal Vinç ve Yarı Portal Vinç olmak üzere 3 farklı modeli vardır.
Gezer Köprülü Vinçler:
Gezer köprülü vinçler genellikle fabrika ve sanayi merkezlerinde oldukça ağır olan yükleri kaldırmaya ve belirli bir yere taşınması için kullanılmaktadırlar. Genellikle kapalı alanlarda kullanılan bir vinç çeşididir. Çift Kirişli ve Tek Kirişli olmak üzere iki farklı modeli vardır. Tek kirişli gezer köprülü vinçler, çift kirişlilere göre daha uygun fiyatlıdır. Ancak yük taşıma kapasiteleri daha azdır.
Teleskopik Vinçler:
Teleskopik vinçler hem yatay hem de düşey bir biçimde hareket etmeleri sayesinde yüklerin konumunu bir yerden başka bir yere değiştirmek amacıyla kullanılmaktadırlar. 360 derece dönebilen versiyonları sayesinde kullanım kolaylığı sağlamaktadırlar.
Monoray Vinçler:
Tek eksende ve yönde, bir ray üzerinde hareket eden bu vinçler, fabrikalarda sıklıkla tercih edilmektedirler. Uzun ömürlü olmalarının yanı sıra bakımları da kolay olan vinçlerdir. Sabit Halatlı, Arabalı Halatlı ve Çift Raylı Arabalı olmak üzere 3 farklı çeşidi vardır.
geri git